Skip navigation

Category Archives: Δράσεις

 

«Και δεν αντέχεται η σιωπή των άδειων δωματίων, σε πληγώνουν τα μοναχικά έπιπλα. Σουρουπώνει. Τα πουλιά έχουν σωπάσει. Μένω ακίνητη, αναπνέω σιγά. Και ναι, τον ακούω… Ακούω αυτόν τον ήχο που κάνουν οι μικρές καινούργιες ρίζες καθώς κυριεύουν σιγά-σιγά τα σπίτια.»   – Αθηνά Τσάκαλου

Και η σιωπή αυτή των άδειων δωματίων είναι που βγάζει κάποιες/ους από εμάς στους δρόμους της αναρχικής σύγκρουσης. Είναι αυτή η σιωπή που οπλίζει τις αρνήσεις μας. Είναι αυτή που μας ωθεί στη δόμηση διαφορετικών σχεσιακών μοντέλων, βασισμένων στην οριζοντιότητα, την αγάπη και την αλληλεγγύη, μακριά από την επιθυμία για επιβολή και καταπίεση. Είναι η σιωπή αυτή που μας σπρώχνει ν’ αρπάξουμε τις ζωές τις δικές μας και των κοινοτήτων μας στα χέρια μας. Και κάπου εκεί αναδυθήκαμε απ’ τις τσιμεντένιες σιωπές των μητροπόλεων, ριζώσαμε στους γκρίζους τοίχους, σπάσαμε τα παράθυρα, ατενίσαμε τον ουρανό με τα κεφάλια ψηλά, και δημιουργήσαμε τα δικά μας σύννεφα, τα δικά μας νερά και τις δικές μας αβύσσους. Ο πόλεμος είναι μονόδρομος, και οι όροι του άνισοι. Η αξιοπρέπεια των κολασμένων και των καταπιεσμένων κάποια στιγμή οπλίζεται. Και η επιλογή αυτή έχει οδηγήσει πολλά συντρόφια μας μέχρι τώρα στα μπουντρούμια του κράτους. Πλήρωσαν το ότι αμφισβήτησαν τους κυρίαρχους αυτού του κόσμου, ότι ρηγμάτωσαν έστω και φευγαλέα τον χρόνο, ότι ροκάνισαν τα θεμέλια της παραγωγικότητας. Πλήρωσαν το ότι έδειξαν έμπρακτα πως υπάρχουν και άλλα μοντέλα ζωής, μα και πως, όταν οι αδύναμες/οι επιλέγουν τον δρόμο της φωτιάς και οργανώνονται, μπορούν να φέρουν τον κόσμο ανάποδα.

Το κράτος και οι πολλαπλοί μηχανισμοί του, από τους μπάτσους μέχρι τους δικαστές, έχουν χτίσει τις άμυνές τους. Έχουν μελετήσει τις αντιστάσεις που υψώνονται εναντίον του, και έχουν ορθώσει τα τείχη τους. Ο τρομονόμος 187Α αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο στην κρατική φαρέτρα. Εκατοντάδες έτη ποινής έχουν φορτωθεί σε συντρόφια μας που επέλεξαν να κινηθούν στις έκνομες ατραπούς της άμεσης δράσης και του αντάρτικου πόλης, καθώς κατηγορούνται για ένταξη σε »τρομοκρατική» οργάνωση. Στο πρόσφατο εφετείο των συντρόφων Ν. Ρωμανού, Δ. Πολίτη, Γ. Μιχαηλίδη, Α. Ντάλιου και Γ. Τσάκαλου, και ενώ είχε καταρρεύσει η κατηγορία περί ένταξης σε »τρομοκρατική» οργάνωση, τα δικαστικά καθάρματα σκάρωσαν την κατηγορία της »ατομικής τρομοκρατίας». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο παραθυράκι του 187Α, από εδώ και στο εξής μπορούν να καταδικάζονται με τον τρομονόμο και συντρόφια που δεν ανήκουν σε κάποια οργάνωση.

Τα σκουπίδια πίσω απ’ τις έδρες κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ενδυναμώνουν το νομικό οπλοστάσιο, και το στρέφουν ενάντια στους αρνητές της κρατικής και καπιταλιστικής κυριαρχίας. Τα δικαστικά αυτά κωλόπαιδα, οι τοποτηρητές του νόμου και της τάξης, απ’ τον Ευτύχη Νικόπουλο ως τη Σοφία Αποστολάκη, κοιμούνται στα σπίτια τους ήσυχοι. Γυρνάνε στα φρούριά τους χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που για άλλη μια μέρα έκαναν το σωστό. Έδειξαν ποιοι έχουν τη δύναμη στα χέρια τους. Πάταξαν τους »τρομοκράτες», τους »εγκληματίες». Σίγουρα το κούτελό τους είναι καθαρό. Αυτό που μένει σε εμάς, είναι να κάνουμε αυτά τα κούτελα να ιδρώσουν, να κάνουμε τα συγκεκριμένα καθάρματα να μην έχουν πού να κρυφτούν. Δεν υπάρχει διάλογος μαζί τους, είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι, κι έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς. Στεκόμαστε κοντά στα έγκλειστα συντρόφια μας που κατηγορούνται με τον τρομονόμο, και τους στέλνουμε ένα μικρό σινάλο αλληλεγγύης με ένα πανό που κρεμάσαμε στον Λόφο του Στρέφη, στις 22/2/2018.

ΝΑ ΟΠΛΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΕΓΚΛΕΙΣΤΑ ΑΝΑΡΧΙΚΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

Αναρχικό Δίκτυο Δημιουργίας Οχετός

Στις 21/02 ξεκινάει απεργία πείνας ο αναρχικός Ντίνος Γιαγτζόγλου, με σκοπό τη μεταφορά του από τις φυλακές της Λάρισας στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο σύντροφός μας, βρίσκεται έγκλειστος από τις 28 Οκτώβρη του 2017, κατηγορούμενος για δέματα-βόμβες που είχαν σταλεί, σε μια πλειάδα από εξέχουσες πολιτικές καρικατούρες, μεταξύ και των οποίων και αυτό στον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, καθώς και για συμμετοχή στη Σ.Π.Φ. διαμέσω του τρομονόμου 187Α. Εν μέσω της απεργίας, και ενώ ο σύντροφος βρισκόταν στις φυλακές Κορυδαλλού για εφετείο παλαιότερης υπόθεσης, μεταφέρθηκε δια της βίας τα ξημερώματα του Σαββάτου 24/02 πίσω στα κελιά της Λάρισας από τα σκουπίδια της αντιτρομοκρατικής. Από την επόμενη μέρα, στις 25/02, ο σύντροφος ξεκίνησε και απεργία δίψας.

Αντιλαμβανόμαστε πως αυτή η μεθόδευση του κράτους, δηλαδή η φυλάκισή του μακριά από την Αθήνα και άρα ο χιλιομετρικός αποκλεισμός από τις συντροφικές, φιλικές και οικογενειακές του σχέσεις, έχει στόχο να σπάσει το ηθικό του,να τον επιβαρύνει οικονομικά αλλά και να τον απομακρύνει απ’ τις κοινότητες αγώνα και τους ανθρώπους με τους οποίους έχει συνυπάρξει συντροφικά.

Απ’ την πλευρά μας, δεν μπαίνουμε στο δίπολο ενοχής-αθωότητας. Δεν αναγνωρίζουμε το κρατικό δίκαιο, και κατ΄ επέκταση κανέναν απολύτως λόγο απολογίας σε αυτό*. Μια τέτοια ρητορεία θα έδινε πάτημα στο νομικό οπλοστάσιο του κράτους, θα έθρεφε την ίδια του την υπόσταση, καθιστώντας την ύπαρξή του ως αξίωμα στις συνειδήσεις. Συνειδήσεις που δομούνται από και συντηρούν το καθεστώς τάξης και ευνομίας. Δεν υπάρχουν ένοχοι γιατί δεν υπάρχουν αθώοι.

«Καταρχάς η αιχμαλωσία μου δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την ηθική και πολιτική μου ήττα. Αφού για όσο στέκομαι στα πόδια μου και αναπνέουν τα πνευμόνια μου, τις αξίες και τις αρχές μου δεν τις διαπραγματεύομαι, γιατί την απόφασή μου να εξεγερθώ ενάντια στην εξουσία, δε θα μπορέσει να τη σταματήσει κανένα μπουντρούμι και καμία “εξορία”. Και αυτό το μήνυμα είναι μία υπόσχεση προς όλους τους συντρόφους.»

Κρατάμε τα λόγια του συντρόφου μας και στεκόμαστε ολόψυχα πλάι του. Για τις πορείες που περπατήσαμε μαζί, μέχρι και τα μικρόφωνα που μοιραστήκαμε. Ο αγώνας του είναι αγώνας μας. Ως μια μικρή συμβολή στον αγώνα αυτό, γράψαμε συνθήματα σε διάφορα σημεία της λ.Αλεξάνδρας, και κρεμάσαμε δύο πανό αλληλεγγύης, ένα στην πλατεία πρωτομαγιάς και ένα έξω από το πολυτεχνείο.

ΝΟΥΣ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΝΤΙΝΟ, ΓΕΡΑ ΩΣ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

*Συναισθανόμαστε τη συνθήκη του εγκλεισμού, και κατ’ επέκταση σεβόμαστε απόλυτα κάθε τακτική με την οποία επιλέγει το εκάστοτε συντρόφι μας να αντιμετωπίζει τον νόμο.

Αναρχικό Δίκτυο Δημιουργίας Οχετός

 

Φωτογραφικό υλικό από τη δράση:

 

Ως συμβολή στη διεθνή εβδομάδα αλληλεγγύης με τα αναρχικά αιχμάλωτα συντρόφια, τοποθετήσαμε πανό στον Βόλο, και άλλα 2 πανό στην Αθήνα, όπου γράψαμε και συνθήματα.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ!

ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ!

Την Κυριακή 26 Ιούνη 2016, καλέστηκε από πρωτοβουλία ατόμων του Οχετού και πραγματοποιήθηκε κλειστό graffiti jam στον Χώρο Πολύμορφης Δράσης Αναρχικών Ζαΐμη 11. Βάφτηκαν από το πρωί μέχρι το απόγευμα οι τοίχοι της αυλής της κατάληψης από άτομα του Οχετού, καθώς και από συντρόφια. Έπαιζε επίσης vegan κουζίνα και μουσική.

Μερικές φωτογραφίες:

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

DSC08338

12

13

14

15

16

17 Ιουνίου 2016. Πρώην μπάτσος πυροβολεί με την καραμπίνα του στην Κέρκυρα ένα φίδι, σκοτώνοντας εκτός από αυτό και γάτες, και τραυματίζοντας ελαφρά μια 63χρονη γυναίκα που βρισκόταν παραδίπλα. Αν και το γεγονός ακούγεται εξωφρενικό, οι μικροαστοί γείτονες του μπάτσου καθόλου δεν ξαφνιάστηκαν, καθώς, όπως και οι ίδιοι είπαν, έχει σκοτώσει με τα όπλα του πολλά αδέσποτα ζώα, και σκυλιά και γατιά. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως φαίνεται, δεν τους πείραζε και πολύ, αφού ξεφορτώνονταν τα αδέσποτα που μολύνουν τις «καθαρές» γειτονιές τους. Από την άλλη μεριά, τώρα που τραυματίστηκε μια «ανώτερη» σε αξία ζωή, αυτή ενός ανθρώπου, έδειξαν να ευαισθητοποιούνται και να σπάνε μια σιωπή που οι ίδιοι έθρεφαν εδώ και καιρό.

Αντίθετες/οι σε αυτήν την ανοχή/αδιαφορία/απραξία και τον ανθρωποκεντρισμό που επιβάλλει ο κυρίαρχος πολιτισμός, αποφασίσαμε να μη μείνουμε αμέτοχες/οι και επισκεφτήκαμε 2 βράδια μετά την γειτονιά του μπάτσου, επί της οδού Μιλτιάδου Μαργαρίτη στην πόλη της Κέρκυρας, και γράψαμε το σύνθημα που παραθέτουμε παρακάτω, για να θυμούνται και οι γείτονες και ο μπάτσος ότι είμαστε απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθεί να κυριαρχήσει και να σκοτώσει οτιδήποτε θεωρεί ο ίδιος άχρηστο, αδύναμο ή διαφορετικό. Η λύσσα μας είναι περισσότερη από εκείνη των σκύλων, και τα σκατά που έχετε στο κεφάλι σας μια μέρα θα γεμίσουν τα πεζοδρόμια που τόσο πολύ θέλετε να κρατάτε καθαρά.

Υ.Γ. Όπως ακριβώς επιτάσσει και η τουριστική βιομηχανία στις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας, έτσι και στην Κέρκυρα, ζώα δολοφονούνται και κακοποιούνται, πάντα με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας, των επιχειρηματιών και μαγαζατόρων. Αυτό το περιστατικό ήταν μόνο ένα από τα πολλά που συμβαίνουν καθημερινά σε διαφορετικές γειτονιές όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στις γύρω, όπως η Γαρίτσα.

ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ.
ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ, ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΦΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΑΣ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ.

Πρωτοβουλία ατόμων απ’ τον Οχετό

Ως συμβολή στο διεθνές κάλεσμα αλληλεγγύης με τα μακροχρόνια έγκλειστα αναρχικά συντρόφια, στις 11 Ιούνη, κρεμάσαμε 2 πανό στην Αθήνα, κρεμάσαμε 1 πανό και γράψαμε συνθήματα στον Βόλο, και γράψαμε συνθήματα και στην Κέρκυρα

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Στην Πολωνία έχουν συλληφθεί 3 σύντροφοι, κατηγορούμενοι για απόπειρα εμπρηστικής επίθεσης σε περιπολικό στις 23 Μάη 2016. Οι σύντροφοι θα κρατηθούν προφυλακισμένοι για 3 μήνες, μέχρι να γίνει η δίκη, απ’ την οποία κινδυνεύουν με φυλάκιση μέχρι και 8 χρόνων. Οι σύντροφοι αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στη δράση, και ο ένας χτυπήθηκε σοβαρά απ’ τους μπάτσους.

Το πολωνικό κράτος κάνει λόγο για τρομοκράτες –όπως είναι αναμενόμενο για κάθε εξουσιαστικό μηχανισμό που επιδιώκει τη διατήρηση της ισχύος του– διαπομπεύοντας τους συντρόφους μέσω των media, θέλοντας να περάσει ανενόχλητα και «δικαιολογημένα» έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, με σκοπό την αύξηση της καταστολής και της επιτήρησης.

Στην προσπάθεια επιβολής του δόγματος «Τάξη και Ασφάλεια», οι μπάτσοι έχουν μπει ήδη 2 φορές (23 Μάη και 2 Ιούνη) στην κατειλημμένη περιοχή «Radykalne Ogrody Działkowe (ROD – Radical Allotment Gardens)», ψάχνοντας το μέρος, ερευνώντας τα σπίτια των συντρόφων, κάνοντάς τους ερωτήσεις και παίρνοντας τα στοιχεία τους.
Εμείς θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα πως τα συντρόφια στην Πολωνία δεν είναι μόνα τους, και γι’ αυτό αναρτήσαμε πανό αλληλεγγύης, στο Πολυτεχνείο, το οποίο γράφει: «Δύναμη στους 3 συλληφθέντες αναρχικούς στην Πολωνία, που κατηγορούνται από τις 23/5 για απόπειρα εμπρησμού περιπολικού – Αδέρφια, δεν είστε μόνοι σας – Η αλληλεγγύη, όταν οπλίζεται, ισοπεδώνει σύνορα, κράτη, φυλακές».

ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ.
ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ & ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΜΠΑΤΣΙΚΑ, ΦΥΛΑΚΕΣ, ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΤΟΧΟ.
ΤΙΜΙΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΤΙΜΩΡΟΙ, ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΜΠΑΤΣΟΙ, MEDIA ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ.

Πρωτοβουλία ατόμων απ’ την αναρχική ομάδα τέχνης Οχετός

Στα Πολωνικά:
https://grecjawogniu.info/?p=28504

Στις 30 Μάη 2016  αναρτήσαμε δυο πανό αλληλεγγύης στον ολικό αρνητή στράτευσης Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη, επί της οδού Πατησίων, και καλούμεστην πρωινή συγκέντρωση της 2ας Ιούνη στο στρατοδικείο του Ρουφ.

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΟΛΙΚΟ ΑΡΝΗΤΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ Δ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΡΟΥΦ, 02/06, 09:00

Ως κίνηση διεθνιστικής αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τις/τους μετανάστριες/ες, στις 11/03/2016, κατά τη διάρκεια του live που διοργανώσαμε ως Οχετός στο Κοινωνικό Κέντρο στην Πάτρα (http://oxetos.espivblogs.net/?p=78) , κρεμάσαμε πανό που έγραφε »ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΚΟΦΤΗΣ – ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΥΝΟΡΑ Κ’ ΕΘΝΗ». Το ίδιο πανό το μεταφέραμε στην Αθήνα, και το αναρτήσαμε στις 15/03 στο Πολυτεχνείο, κοντά στο κτήριο Γκίνη, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τις 29/02/2016, για να στεγαστούν μετανάστριες/ες και πρόσφυγες.

Φωτο 1

Φωτο 2

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΕΘΝΗ
ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΘΕ ΚΕΛΙΟΥ
ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Κ’ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ/ΕΣ

αναρχική ομάδα τέχνης Οχετός

Στις 9 Μάρτη, κάποια άτομα απ’ τον Οχετό συμμετείχαμε στην εκδήλωση που διοργάνωναν στη σκάλα Μαθηματικού η hip hop συλλογικότητα ‘Souarap’ και η αυτόνομη πολιτική ομάδα στη ΣΘΕ ‘Αρνητικές Επιστήμες’, με θεματική »Οι τοίχοι είναι πόλεμος», και βάψαμε graffiti και συνθήματα στους τοίχους της σχολής.


ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ

 

DSC08103

DSC08104

DSC08105

DSC08106

DSC08109

DSC08112

DSC08113

DSC08115

DSC08122

DSC08123

DSC08124

DSC08125

DSC08126

Πρωτοβουλία ατόμων απ’ τον Οχετό

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για διήμερο ενάντια στον τρομονόμο, στις 04/03/2016, κατά τη διάρκεια του live που διοργανώσαμε ως Οχετός στην ΑΣΟΕΕ (http://oxetos.espivblogs.net/?p=69) , κρεμάσαμε πανό που έγραφε » Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ, ΜΑΣ ΟΠΛΙΖΕΙ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ‘ΕΙΔΙΚΟ’ ΔΙΚΑΙΟ Κ’ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥΣ, ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ Κ’ ΠΛΑΪ ΣΤΟΥΣ ‘ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ’ ». Επίσης, πετάχτηκαν τρικάκια και φωνάχτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατούμενους.

1 photo

2 photo

3 photo

 

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΤΗΣ

ΚΡΑΤΟΣ Κ’ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

 

αναρχική ομάδα τέχνης Οχετός

Από τις 15 Φεβρουαρίου 2016, ο κρατούμενος Φάμπιο Ντούσκο πραγματοποιεί απεργία πείνας, διότι μπάτσοι και υπουργείο δικαιοσύνης τού έχουν επιβάλει ειδικές συνθήκες κράτησης.

Ο Φάμπιο έχει δηλώσει σε δικαστήριο ότι είναι περήφανος για τη φιλία του με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και κατηγορείται για συμμετοχή στο σχέδιο απόδρασης των μελών της οργάνωσης. Πριν τη δίκη για το σχέδιο απόδρασης, μετήχθη αρχικά στον Κορυδαλλό.Την επόμενη μέρα, μετά από εισβολή των ΕΚΑΜ, μεταφέρθηκε στο Μεταγωγών, ενώ, μετά την πρώτη μέρα της δίκης, μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ σε καθεστώς απομόνωσης.

Από το κράτος και τους ρουφιάνους του, δεν περιμένουμε καμία άλλη αντιμετώπιση πέρα από την εχθρική. Η καταστολή και ο εγκλεισμός, ως δομικά συστατικά της εξουσίας, είναι αναμενόμενα για κάθε ατομικότητα που επέλεξε τον δρόμο της εξεγερμένης αξιοπρέπειας. Είναι ακόμα νώπες οι πληγές των εκδικητικών περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν στην Αθηνά Τσάκαλου και την Εύη Στατήρη, ενώ ολοφάνερες είναι οι κρατικές μεθοδεύσεις για τις δίκες της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και του Επαναστατικού Αγώνα. Ο πόλεμος που ασκεί το κράτος, μέσω των σαθρών δουλικών του, προφανώς δε σταματά εδώ.
Απαγόρευση βασικών αγαθών για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών (τηλεκάρτες, είδη υγιεινής κλπ.), έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού, συνεχείς διακοπές ρεύματος, καταπάτηση επισκεπτηρίων, πειθαρχικά συμβούλια και τόσες άλλες αντιξοότητες καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι κρατούμενοι στα κρατικά μπουντρούμια του Κορυδαλλού. Αποτέλεσμα είναι ένα κύμα αντίδρασης από τους κρατούμενους της Α’, Β’, Γ’ και Δ’ πτέρυγας, οι οποίοι ως άμεση απαίτηση έχουν την απομάκρυνση της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, Χ. Κουτσομιχάλη, και τη διευθέτηση των προβλημάτων που η ίδια και με τη θέλησή της εχει δημιουργήσει.

Ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Φάμπιο Ντούσκο, αλλά και προς κάθε εξεγερμένη και αξιοπρεπή ατομικότητα που βρίσκεται σε καθεστώς εγκλεισμού ή περιορισμού, προχωρήσαμε το βράδυ της 24/02/2016 σε ανάρτηση πανό στο Πολυτεχνείο, το οποίο γράφει »ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΜΠΙΟ ΝΤΟΥΣΚΟ, ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 15/2, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ – ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ», και σε γράψιμο συνθημάτων σε διάφορα σημεία των Εξαρχείων.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΦΑΜΠΙΟ ΝΤΟΥΣΚΟ
ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΣΑΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΤΑΤΗΡΗ
ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Α’, Β’, Γ’, ΚΑΙ Δ’ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΣΕΣ/ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

αναρχική ομάδα τέχνης Οχετός

Τα σκιάχτρα του κυρίαρχου πολιτισμού αποτυπώνονται σε μάρμαρο, σφυρηλατούνται από την οικονομική και κρατική υπεροχή, και στοιχειώνουν τις συνειδήσεις με το ψύχος, τη σοβαροφάνεια, την ευπρέπεια και την άχρονη ακινησία τους. Ανάγονται σε σύμβολα λόγω της αποδοχής τους από το κάθε κυρίαρχο σύστημα, καθώς ουσιαστικά το αναπαράγουν, προωθώντας τις αξίες οι οποίες το συνιστούν. Τα είδωλα της κάθε εποχής διαμορφώνουν, με θεαματικούς όρους, την εκάστοτε παράδοση, ορίζοντας προορισμούς και μέσα, Ιθάκες και ταξίδια.

Επιτιθόμαστε ανοιχτά στις παραδόσεις που διαιωνίζουν την ηθική εξουσιαστή και σκλάβου, αφέντη και υποτακτικού, και κάθε σύμβολό τους μας είναι εχθρικό. Μέσα στον πολιτισμό των όσιων και των ιερών, επιλέγουμε να είμαστε βλάσφημοι και εικονοκλάστες. Στα πλαίσια αυτής της επιλογής, προχωρήσαμε στη μετουσίωση 5 αγαλμάτων-ειδώλων, στο κέντρο της Αθήνας, μέσω της αισθητικής παρέμβασης.

ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΩΝ ΤΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Βίντεο από τη δράση:

Επιμέλεια εικόνας: Κάτω Θρώσκω
Επιμέλεια ήχου: zod

Τζωρτζ Κάνινγκ (1770 – 1827)
Αρχικά υπουργός εξωτερικών της μεγάλης βρετανίας και μετέπειτα πρωθυπουργός για μικρό χρονικό διάστημα, ο Κάνινγκ ήταν φημισμένος φιλέλλην και υποστηρικτής της ανεξαρτησίας του ελληνικού έθνους. Το 1800 παντρεύτηκε με την κόρη του στρατηγού Τζων Σκοτ, ο οποίος είχε μεγάλη περιουσία στην Ινδία. Το 1821, ο Κάνινγκ διορίζεται κυβερνήτης της Ινδίας. Το 1827 πεθαίνει από πνευμονία. Άφησε πίσω του το υψίστου ομορφιάς απόφθεγμα »Ευχαριστώ τον Θεό, που η τύχη μου είναι συνυφασμένη με την τύχη της ανθρωπότητας.». Σκεφτήκαμε λοιπόν να προσφέρουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην εξαιρετική αυτή προσωπικότητα, χαρίζοντάς του έναν πιο ιδιαίτερο θάνατο. Στο άγαλμά του, που δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία, του φορέσαμε μια γραβάτα ως θηλιά. Πλέον η πνευμονία γιατρεύεται με φάρμακα, ο αστισμός όμως μόνο με αυτοκτονία.

Βλάσης Γαβριηλίδης (1848 – 1920)
Χαρακτηρίζεται ως πατέρας της δημοσιογραφίας στην ελλάδα. Πολιτικάντικο μυαλό, καθώς ήταν, ο Γαβριηλήδης αρχικά διατηρούσε στενές επαφές με τον Τρικούπη, στη συνέχεια υποστήριζε ένθερμα τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στον »ύψιστο» βασιλιά Γεώργιο Α’, ενώ εν τέλει τάχθηκε υπέρ της πολιτικής του Βενιζέλου. Καθώς δεν είχε συμπαγή πολιτική ύπαρξη, ακολουθώντας κλασική δημοσιογραφίστικη τακτική, ίπτατο σα φάντασμα από την πολιτική του ενός εξουσιαστή στον άλλον. Έτσι κι εμείς, θέλοντας να τον βοηθήσουμε στο ταξίδι του, χαρίσαμε στο άγαλμά του, που βρίσκεται στην Κλαυθμώνος, ένα φαντασμα-γορικό, κίτρινο σεντόνι, για να τονίζει την πραγματική του υπόσταση.

Παναγιώτης Κανελλόπουλος (1902 – 1986)
Υποστηρικτής της αβασίλευτης δημοκρατίας, επιδίωκε την εθνική συμφιλίωση, την παύση του διχασμού, για την ανοικοδόμηση του ελληνικού έθνους. Ο κατά τα άλλα αντιστασιακός Κανελλόπουλος φημίζεται για το ότι αποκάλεσε τη Μακρόνησο ως »νέο παρθενώνα», τον τόπο εξορίας ως σημαντικό μνημείο του ελληνισμού. Στα μεταπολεμικά χρόνια, ανέλεβε ανά διαστήματα κυβερνητικές θέσεις, διετέλεσε 2 φορές πρωθυπουργός για μικρό χρονικό διάστημα (1945 και 1967 – τελευταίος πρωθυπουργός πριν τη χούντα, στην οποία και εναντιώθηκε), καταλήγοντας το 1977 εκλεγμένος ανεξάρτητος βουλευτής σε συνεργασία με τη νέα δημοκρατία. Θέλοντας να »στηρίξουμε» αυτόν τον δημοκράτη αντιφασίστα, βρήκαμε την προτομή του στη δεξιά πλευρά απ’ την πρυτανεία και του χαρίσαμε ένα φουτεράκι, για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, και μια μπαλακλάβα »για να τον κοιτάν στα μάτια». Με τα νέα του αξεσουάρ, ευελπιστούμε ότι θα ξαναβγεί στα χνάρια του αντιφασιστικού αγώνα, να μοιράσει κανα κουτουλίδι σε καναν φασίστα, να θυμηθεί τα παλιά.

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)
Μέγας λόγιος, δάσκαλος του »ύψιστου» ελληνικού γένους, εκπρόσωπος του νεοελληνικού διαφωτισμού, ορθόδοξος χριστιανός, υποστηρικτής της αγνής ελληνικής καθαρεύουσας -απαλλαγμένης από τα »μιαρά» ξενικά στοιχεία- ο Κοραής, ως περήφανος πατριώτης, επιδίωκε την πνευματική ανάπτυξη του έθνους, εκδίδοντας και μεταφράζοντας βιβλία αρχαία ελληνικά, διαφωτιστικά και θεολογικά. Απεικονισμένος πλέον ως άγαλμα μπροστά απ’ την πρυτανεία, στέκεται καθιστός, με ένα βιβλίο στο ένα χέρι. Σκεφτήκαμε πως τόσο καιρό θα έχει βαρεθεί να κρατά το βιβλίο στην ίδια σελίδα, οπότε του κολλήσαμε ένα κείμενο ενάντια στον νόμο για τις ειδικές συνθήκες κράτησης. Πέρα από αυτό, του προσφέραμε στο άλλο χέρι ένα »κοκταίηλ», με το στουπί του, και, επειδή γύρω οι κάμερες είναι πολλές και οι τουρίστες ενοχλητικοί, του χαρίσαμε ένα full face για να την παλεύει.

Ιωάννης Καποδίστριας (1776 -1831)
Αρχικά υπουργός εξωτερικών της ρωσίας και έπειτα πρώτος κυβερνήτης της ελλάδας υπό την επιτήρηση των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, προώθησε μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση των κρατικών μηχανισμών, όπως δημιουργία τακτικού στρατού, ίδρυση της στρατιωτικής σχολής ευελπίδων, του εθνικού νομισματοκοπείου και της εθνικής χρηματιστικής τράπεζας, δημιουργία νομικού πλαισίου, εισαγωγή της πατάτας κλπ. Στα πλαίσια της εσωτερικής »τάξεως και ασφαλείας», προχώρησε σε φίμωση του αντικυβερνητικού τύπου της εποχής και δίωξη των εκδοτών του. Το άγαλμά του στολίζει την πρυτανεία, δίπλα από τον Κοραή. Του κάναμε δώρο στο πιάτο το αγαθό που εισήγαγε, προτηγανισμένο σε παρθένο ηλιέλαιο, και, για να τον βοηθήσουμε να γευτεί τον σύγχρονο πολιτισμό, του δέσαμε το στόμα μ’ ένα φίμωτρο.

 

αναρχική ομάδα τέχνης Οχετός
oxetos@riseup.net

Στις 22/1/2016 συμμετείχαμε ως Οχετός σε αναρχική παρέμβαση στα πλαίσια της διεθνούς ημέρας αλληλεγγύης στ@ τρανς κρατούμεν@. Αναρτήσαμε πανό στο Πολυτεχνείο, από την πλευρά της Πατησίων, το οποίο ανέγραφε:
ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΦΥΛΟΥ & ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ MARIUS MASON

Ως αναρχικές/οί, ζούμε έναν διαρκή πόλεμο με τα κυρίαρχα πρότυπα και τις νόρμες που έχουν καθιερωθεί ως “φυσιολογικό”. Ένας συνεχής αγώνας που δεν οριοθετείται από σύνορα, είτε χωρικά, είτε σωματικά. Να οπλίσουμε τις επιθυμίες και τις αρνήσεις μας, ταγμένες στον πόλεμο για την πλήρη αυτοδιάθεση του σώματός μας. Για το συθέμελο γκρέμισμα κάθε φυλακής, αόρατης ή ορατής, με κάγκελα ή χωρίς, που μας κρατά δέσμιες/ους στα στενά όρια κάθε συστηματοποιημένης κανονικότητας, κάθε καθωσπρεπισμού, κάθε δουλοπρεπούς επιταγής.
Το μεγάλο στοίχημα για εμάς παραμένει να μην κλειστούμε στα πλαίσια της αστικής νομιμότητας, να μη μείνουμε μόνο σε μερικές διεκδικήσεις, αλλά να επιτεθούμε συνολικά σε κάθε σύστημα που γεννά κυρίαρχους και ειδικούς που τολμούν και έχουν λόγο πάνω στις επιθυμίες μας.

Η ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ: Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑ
TRANS, ΛΕΣΒΙΕΣ, GAY, ASEXUAL, BI ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ “ΑΦΥΣΙΚΑ” ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΚΟΥΡΕΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-ΦΥΛΑΚΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΤΡΑΝΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟ MARIUS MASON, ΕΓΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΑ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΠΙΣΙΣΤΙΚΗ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

αναρχική ομάδα τέχνης Οχετός
oxetos@riseup.net

Στις 15/12, βάψαμε ασημένιο ένα καμμένο, αναποδογυρισμένο αμάξι στα Εξάρχεια.

Το αμάξι αυτό είχε αφεθεί στο σημείο όπου κάηκε για 9 μέρες μετά τις συγκρούσεις της 06/12 σα σκιάχτρο, εξυπηρετώντας προβοκατόρικους λόγους, εκφοβιστικούς προς τους κατοίκους και τους περαστικούς. Το κράτος προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου προσπαθώντας μέσω μιας συμβολικής εικόνας να περάσει ένα έμμεσο μήνυμα του «αυτοί είναι, αυτά κάνουν» αποπολιτικοποιώντας πλήρως έτσι το γεγονός και τον λόγο της πυρπόλισης ενός αμαξιού. Ουσιαστικά έγινε προσπάθεια ένα όχημα, που χρησιμοποιήθηκε ως οδόφραγμα σε συγκρούσεις, να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο νομιμοποίησης της επερχόμενης αύξησης της κρατικής καταστολής. Εμείς ξέρουμε τις κρατικές πρακτικές και, γελώντας, μετατρέπουμε το «φόβητρό» τους σε μέσο προώθησης του αναρχικού αγώνα.

Ασημένιο: το πιο χαρακτηριστικό χρώμα της βιομηχανίας, του λαμπερού εμπορεύματος. Βάψαμε το αμάξι σ’ αυτό το χρώμα ως μια χαρακτηριστική δόση ειρωνείας στην κοινωνία του εμπορίου και του θεάματος. Το καμμένο αμάξι γίνεται καινούργιο και φανταχτερό, έτοιμο για »πώληση» από εμάς, τους στόχους της προβοκάτσιας. Παράγοντας τέχνη απ’ το οτιδήποτε, καταδεικνύουμε τις εξουσιαστικές πρακτικές. Και προφανώς μιλάμε για τέτοιες πρακτικές, καθώς την αμέσως επόμενη μέρα το βαμμένο αμάξι μαζεύτηκε και απομακρύνθηκε απ’ τον χώρο.

Επιμέλεια εικόνας: Κάτω Θρώσκω
Επιμέλεια ήχου: το μίασμα

αναρχική ομάδα τέχνης Οχετός

Επικοινωνία: oxetos@riseup.net