Απολογισμός του Αναρχικού Festival – Athens In Flames vol.2

Graffiti στο ταρατσάκι του Αστέρα στον Λόφο, εν όψει του Athens in Flames vol.2

 

*Η ανάλυση μας μέχρι και τις 5/7
https://athens.indymedia.org/post/1589755/

Ξημερώνει η 6/7 και αυτή τη φορά στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής βρίσκονται, τα θεατρικά δρώμενα από τις αυτοοργανωμένες ομάδες Buffonata και Τσιριτσάτσουλες, που θα εξελίσσονταν στο θεατράκι του Στρέφη.
https://athens.indymedia.org/event/75461/
https://athens.indymedia.org/post/1589821/

Αντιλαμβανόμεν@ όλα τα παραπάνω, γνωρίζουμε καλά ότι δεν αποτελούμε καμία εξαίρεση για το κράτος και ότι, ούτε αυτό θα μας χαριστεί. Καλούμε ως αντανακλαστική απάντηση στις 7/7 συγκέντρωση υπεράσπισης των δημοσίων χώρων (https://athens.indymedia.org/event/75530/). Με σκοπό, στο να πραγματώσουμε το αναρχικό festival Athens In Flames στον φυσικό του χώρο.

Οι μπάτσοι, πιστοί στο ραντεβού τους για καταστολή, κάνουν την εμφάνισή τους από νωρίς αμέσως μετά τη λήξη της λαϊκής αγοράς, επί της Καλλιδρομίου, αποκλείοντας ουσιαστικά το ταρατσάκι του Αστέρα. Καλύπτουν και ελέγχουν όλα τα κάθετα στενά που έχουν πρόσβαση στον λόφο. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κάθε περαστικό άτομο, που τους φαίνονταν ύποπτο, να ελέγχεται και να του απαγορεύεται η προσέγγιση στο λόφο, αλλά και επιμέρους τραμπουκισμούς, πριν και κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, στο πλήθος των αλληλέγγυων και των ήδη αποκλεισμένων ατόμων. Οι μπάτσοι είχαν την αναμενόμενη σεξιστική συμπεριφορά απέναντι σε συντρόφισσες. Από την δική μας μεριά θεωρήσαμε πως ένα τέτοιο κάλεσμα, για ένα τέτοιο ζήτημα, θα είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση και ότι ίσως, στέκονταν δυνατή η υπεράσπιση του λόφου. Ωστόσο βάσει της αριθμητικής δυναμικής, αλλά και αντιλαμβανόμεν@ ότι, οφείλαμε να περιφρουρήσουμε την συγκέντρωση του έως τότε κόσμου, το κάλεσμα, κρίναμε ότι έπρεπε να μεταφερθεί στην πλατεία όπου και έγινε. Ιεραρχώντας την μη ακύρωση του festival, το μεταφέραμε στο χώρο του πολυτεχνείου.

Προφανώς, το καθεστώς εξαίρεσης του Τόσκα αποσκοπεί για εμάς, στον εξευγενισμό των Εξαρχείων και την γενικότερη εναλλακτικοποίηση της περιοχής, με αποκλεισμό στις αυτοοργανωμένες πολιτικές / πολιτιστικές εκδηλώσεις, με Αντιεξουσιαστικό πρόταγμα ενώ παράλληλα, από την πίσω πόρτα, προωθούνται και πραγματώνονται μέσω των Μ.Κ.Ο. και του δήμου, δικές τους συστημικές εκδηλώσεις πάνω στον λόφο. Αφαιρώντας έτσι βήμα βήμα ζωτικό κομμάτι των ήδη κεκτημένων εδαφών απο το κόσμο του αγώνα.

Στο χώρο του πολυτεχνείου, αφού τέλειωσε το live και είχε αρχίσει το party ξέσπασαν αυθόρμητες συγκρούσεις στην οδό Τοσίτσα. Λίγη ώρα μετά και ενώ είχαν πνίξει το πολυτεχνείο στα χημικά, η διμοιρία εισέβαλε και έφτασε σε τέτοια απόσταση, όπου είχε οπτική επαφή με τον κόσμο του πολυτεχνείου στο πίσω προαύλιο, στέλνοντας του δακρυγόνα και ασφυξιογόνα. Με αυτή τους την επίθεση δημιούργησαν ένα αποπνικτικό αδιέξοδο με αποτέλεσμα ο κόσμος να πνίγεται απ τα χημικά. Εκείνη την ώρα η περιφρούρηση προσπάθησε με κάθε δυνατό μέσο να προστατέψει το κόσμο. Μας είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση των μπάτσων δεν αποσκοπούσε στην αποτροπή του συγκρουόμενου πλήθους, αλλά αποσκοπούσε στην όσο πιο σύντομη λήξη του festival. Δεν ξεχνάμε ότι, οι μπάτσοι δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν στο πολυτεχνείο. Θυμόμαστε καθαρά τα μπουκάλια και τις πέτρες να εκτοξεύονται εξίσου και από μέρους τους, πράγμα που είδαμε για ακόμη μια φορά. Τόσο το κομμάτι της συνδιοργάνωσης όσο και το κομμάτι του κόσμου που παρέμεινε στον χώρο συνέχισε κανονικά τη διεξαγωγή του festival κρατώντας ανοιχτή τη μουσική αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, απέναντι στην κρατική καταστολή.

Το διακύβευμα της ελεύθερης κίνησης και έκφρασης, τόσο στον λόφο του Στρέφη όσο και σε όλα τα πάρκα, τις πλατείες, τα μπασκετάκια κτλπ. είναι ένα ανοιχτό στοίχημα, το οποίο αφορά όλ@ μας. Αναγνωρίζουμε το συγκεκριμένο πεδίο αγώνα ως ανοιχτό και πολύμορφο. Αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι τίποτα δεν τελείωσε, αντιθέτως όλα συνεχίζονται. Ως συνδιοργάνωση του Αναρχικού Festival – Athens In Flames ευχαριστούμε ολ@ που στάθηκαν, παρά την έκτακτη αλλαγή της τοποθεσίας και παρά τις δυσμενείς συνθήκες της καταστολής του πολυτεχνείου, στηρίζοντας είτε οικονομικά τον πολιτικό σκοπό του festival, είτε ενισχύοντας με την φυσική τους παρουσία, κόντρα στην μπατσοκρατία.

 

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΕΞΩ Η ΜΠΑΤΣΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ // ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ // ΑΝΑΡΧΙΑ

 

Αναρχικό Δίκτυο Δημιουργίας – Οχετός
και Αλληλέγγυα συντρόφι@ από την συνδιοργάνωση

Κάλεσμα σε συγκέντρωση υπεράσπισης του δημόσιου χώρου στο λόφο του Στρέφη

Σάββατο 07/07/2018, από τις 18:00 μέχρι της 21:00, πριν το Athens In Flames vol.II, με αφορμή τις εξαγγελίες του Τόσκα για την καταστολή των κινηματικών εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται όξυνση της καταστολής ως προς τα διάφορα δρώμενα που οργανώνονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο στους ανοιχτούς & δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνας. Με αφορμή την συσπείρωση, αρχικά, διαφόρων επιτροπών από “αγανακτισμένους πολίτες” και τις πιέσεις αυτών στο Κράτος με την κατηγορία για “ανοχή στην ηχορύπανση”, για “μη φορολογούμενες επιχειρήσεις” και στην τελική για “παρτάκια που κάνουν κάποιοι από τα βόρεια προάστια χωρίς άδεια και σεβασμό στους ντόπιους κατοίκους”, κινητοποιήθηκε ξανά η κρατική καταστολή.

Πριν κάποιες βδομάδες, στις 20/06/2018, ο αναπληρωτής υπ.Προ.Πο Νίκος Τόσκας ανακοίνωσε, παράλληλα με την στοχοποίηση των περιθωριοποιημένων γειτονιών (π.χ. η περιοχή του Ζεφυρίου όπου διαμένει κοινότητα Ρομά), πως “μετά την Δυτική Αττική θα ενταθεί η επέμβαση αστυνομικών στα Εξάρχεια, ενώ έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στην αστυνομία για την ηχορύπανση στο λόφο του Στρέφη”. Αποτέλεσμα; η ακύρωση τις τελευταίες μέρες διάφορων εκδηλώσεων (party & lives) στον λόφο του Στρέφη όπου μπάτσοι εκδίωξαν τον κόσμο των διοργανώσεων. Ο λόφος, κομμάτι των εξαρχείων που αποτελεί χρόνια τώρα πεδίο κοινωνικοποίησης των ανθρώπων που κινούνται στην γειτονία, είναι η προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί πλέον και στην καθημερινότητά μας, η επιθετική πολιτική του κράτους με σκοπό την “εξυγίανση” των προβληματικών για αυτό περιοχών.

Ο πόλεμος για την αφομοίωση και την οικονομική εκμετάλλευση των Εξαρχείων είναι πολυμέτωπος και σχιζοειδής. Από την μία, η καλλιέργεια του μύθου του “αβάτου” και η, όλο και αυξανόμενη, περιθωριοποίηση της γειτονίας, στοχεύει στην υποτίμηση του τεράστιου οικονομικού “φιλέτου” του κέντρου της μητρόπολης. Το κράτος και το κεφάλαιο ξέρουν καλά να κάνουν την δουλεία τους· η πάγια τακτική “διαίρει και βασίλευε”, όσο η ανθρωπιστική κρίση βρυχάται, διαμορφώνει το εύπορο έδαφος για την επερχόμενη κοινωνική αναδιάρθρωση και την εκμετάλλευση της, ως τώρα, “ειδικής” οικονομικής ζώνης. Τα πρώτα σημεία των “ευρωπαϊκών” καιρών ήδη κάνουν αισθητή την παρουσία τους και η επέλαση των airbnb κάνει σιγά-σιγά την γειτονιά οικονομικά δυσπρόσιτη για τους ανθρώπους που κινούνται σε αυτήν. Από την άλλη; Η στρατικοποίηση της περιοχής με την περικύκλωση της από μπατσοκλούβες και η μονιμοποίηση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης μέσα στα εξάρχεια, κομμάτι του οποίου είναι και τα τελευταία φαινόμενα καταστολής των δημόσιων εκδηλώσεων, είναι η στρατηγική πορεία του κράτους για να διαλύσει τις διαδικασίες κοινωνικών αντιστάσεων που λαμβάνουν χώρα στη γειτονιά.

Ο λόφος δεν είναι το μόνο μέρος στο οποίο το κράτος επιβάλει την εξομάλυνση του κοινωνικού πεδίου. Το Σάββατο 08/06/2018, έγινε προσπάθεια καταστολής από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, του live οικονομικής ενίσχυσης του ταμείου αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών στην πλ.πρωτομαγείας, όπου οι μπάτσοι δώσαν διορία “ως τις δώδεκα” για να λήξει η συναυλία, κάτι που ο συγκεντρωμένος κόσμος απέτρεψε με την παρουσία του, και το live συνεχίστηκε επιτυχώς. Την αμέσως επομένη όμως, στις 09/06/2018 το “Indie Free Festival” (μέρος των εσόδων του οποίου θα διατίθεντο για την στήριξη του αγώνα των κατοίκων της Σαμοθράκης ενάντια στην καταστροφική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα βουνά του νησιού), διοργάνωση με 28 συνεχόμενα χρόνια παρουσίας, βρίσκει ενώπιον του διμοιρίες από το πρωί τοποθετημένες στο Πεδίον του Άρεως που αποκλείουν την περιοχή και ακυρώνουν το φεστιβάλ.

Το κράτος προφανώς και δεν χτυπάει τις δημόσιες αντιεξουσιαστικές εκδηλώσεις για την “ηχορύπανση”. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα μαγαζιών, night-clubs, afterάδικων και λοιπών μπάρ της αλλοτρίωσης που δημιουργούν προβλήματα τέτοιων ειδών στην γειτονία των εξαρχείων και όχι μόνο. Προφανώς το κράτος στοχεύει τον χαρακτήρα, τους σκοπούς και τα περιεχόμενα που προωθούν οι αντιεξουσιαστικές d.i.y. διοργανώσεις. Το κράτος χτυπά την αλληλεγγύη, όπως η πρόσφατη δικογραφία – φιάσκο περί “επαναστατικού ταμείου” που στήθηκε πάνω στους αλληλέγγυους και τις αλληλέγγυες πολιτικών και μη κρατουμένων. Η οικονομική ενίσχυση βαφτίζεται στήριξη της εγχώριας “τρομοκρατίας” και ο κόσμος της αλληλεγγύης καθώς και αυτή η ίδια παράνομη. Το κράτος χτυπά την αυτοοργάνωση, που δεν εμπεριέχει κοινωνικούς και ταξικούς αποκλεισμούς, που δεν εμπεριέχει μαφιόζικες business, που δεν του εξασφαλίζει κέρδος, που προωθεί την συνάντηση, την κοινωνικοποίηση και την δόμηση αδιαμεσολάβητων σχέσεων μεταξύ των ατόμων και όχι απλώς μια στείρα κατανάλωση και κενές θεαματικές αναπαραστάσεις. Το κράτος χτυπά την δημιουργία, την ψυχαγωγία και την διασκέδαση των από-τα-κάτω. Το κράτος χτυπά τα εδάφη στα οποία αναπτύσσονται εξεγερτικές δυνατότητες και προοπτικές.

Σαν σώμα το οποίο συναντήθηκε για να πλαισιώσει την διοργάνωση του αναρχικού φεστιβάλ Athens In Flames, σκοπός του οποίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι η οικονομική ενίσχυση διωκόμενων αγωνιστών, καταλαβαίνουμε πως πολύ πιθανόν να μην αποτελέσουμε εξαίρεση σε αυτόν τον νέο κανόνα που πάει να μας επιβληθεί. Αντιλαμβανόμενες/οι πως αποτελούμε και εμείς με την σειρά μας στόχο καταστολής, αλλά ταυτόχρονα με επίγνωση πως η συγκεκριμένη συνθήκη δεν αφορά εμάς προσωπικά, αλλά κάθε μελλοντική διοργάνωση που δεν συμβαδίζει με τους όρους της κυριαρχίας, της νομιμότητας, της τάξης και της ασφάλειας, καλούμε σε συγκέντρωση για την υπεράσπιση του δημοσίου χώρου, το Σάββατο 07/07/2018, από τις 18:00 έως και τις 21:00 στο ταρατσάκι του αστέρα στον λόφο του Στρέφη.

Γιατί αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουνε μοντέρνες φυλακές.

Αλληλεγγύη \\ Πολυμορφία \\ Αναρχία

 

Αναρχικό Δίκτυο Δημιουργίας Οχετός, Αλληλέγγυες/οι.